Speciality aneb největší pochoutky Chorvatska
Pršut
Pršut, tj. sušená šunka, kterou do Chorvatska přivezli Benátčany, je stejně tak jako naše (česká) vepřová šunka z vepřové kýty. Pršut je pro Chorvaty opravdová delikatesa, která se podává při každém setkání s přáteli či oslavě. Jeho cena převyšuje 50 Kč za 100 g. Každý druh pršutu je vyrábět určitým způsobem, a proto pak mají pršuty z různých oblastí (regionů) svou typickou chuť, vůni a barvu. Pokud jste tuto dobrotu ještě nikdy neochutnali, dejte si ji při Vaší další návštěvě Chorvatska - můžeme ji vřele doporučit.
A ještě jeden jeden typ: Chuť pršutu podpoří sklenička dobrého červeného vína.
Pašticada aneb jak se dělá chorvatská svíčková 
Jeden z nejoblíbenějších chorvatských pokrmů je jednoznačně Pašticada. Můžeme si ji představit jako českou svíčkovou, avšak pašticada je trochu nasládlá a kyselá zároveň. Kyselá je po vinném octu, do kterého se se směsí koření na noc nakládá.
Základem je hovězí maso, které se špikuje slaninou a mrkví. Ingredience omáčky se liší dle regionu, někde přidávají červené víno, rezertní víno Prošek a nebo sušené švestky, které prý přidají zvláštní chuť.
Pašticada je podávána s noky a je to opravdu delikatesa. Jelikož se do této omáčky nepřidává smetana, jedná se o pokrm daleko lehčí a stravitelnější než naše svíčková.
Čevapčiči, pljeskavice a ražniči
Jedná se o srbské národní pokrmy, které si Chorvati oblíbili a dnes je de facto považují za své vlastní. V případě čevapčiči a pleskavice se jedná o rozemleté jehněčí a hovězí maso. Do čevapčiči se přidává pouze sůl a pepř a je podáváno ve formě válečků. Oproti tomu do pljeskavice se přidavá navíc mletá paprika a najemno nakrájená cibule a je podávána ve formě placek.
Ražniči je trochu jiné, jedná se o vepřové kousky na jehlici. Všechny tyto pokrmy jsou připravované na rožni a podávané s čerstvou cibulí a ajvarem (blagi-nepálivý a ljuti-pálivý). Ajvar je používán jako příloha k masům i jako základ do různých omáček či polívek. Jedná se o povařenou zeleninu - většinou červená paprika, lilek, česnek a chilli.
Mješeno meso je možné si dát v každé chorvatské restauraci a jedná se o velký 'tác' plný čevapčiči, pljeskavice a grilované klobásy.
Příprava ryb a plodů moře
Ryby se v Chorvatsku připravuji na tři možné způsoby. Prvním způsobem, jak ryby připravovat, je vaření. Tento způsob je nejméně oblíbený ze strany Čechů. Vařená ryba (na lešo) je připravována ve vodě s česnekem, kořením, petrželkou atd. Dalším způsobem přípravy ryb je dušení (na brudet), např. s rajčaty, bylinkami, či kořením. Poslední možnost je příprava na roštu (na gradelama), kterou mají Češi ze všeho nejradši.
Pokud je řeč o rybách, je třeba také zmínit tzv. plody moře. To jsou různí mořští živočichové a to chobotnice, kraby, raci a nebo mořští plži. Jednou z největších pochoutek, kterou si můžete v chorvatské restauraci dát je tzv.: chobotnica pod pekom, tj. chobotnice, která se peče se směsí zeleniny a brambor pod železným poklopem zahrnutým rozžhaveným uhlím
Mimo chobotnice a ryby si samozřejmě v Chorvatsku můžete dát další „dobroty“ z moře - ústřice, olihně, humra, langustu, sépii apod.
Fotogalerie - Jídla na lodi
Zdroj: chorvatsko.cz, fotografie klientů