Home » Informace o Chorvatsku » Místní gastronomie

Místní gastronomie

Chorvatsko je známo četnou nabídnou alkoholických i nealkoholických nápojů. Na lodi se při prvním jídle (oběd v sobotu) pije „piće dobrodošlice' (uvítací nápoj), kterým je Travarica. To je pálenka se skoro 40 % alkoholu, do níž se přidávájí různé druhy bylin (máta, rozmarýn, šalvěj, levandule apod.), díky nimž získává Travarica svou nažloutlou barvu. Ženy mají raději sladký nápoj Prošek, který je tradičním dezertním vínem v Dalmácii.

Pivo

Pokud máte rádi dobré české pivo, nemusíte se bát. V chorvatské konobě si můžete objednat pár druhů poměrně dobrých chorvatských piv: Osiječko, Ožujsko, Zlatorog či zahraniční značky piva jako je Heineken. Na lodi Aloha čepujeme dobré místní pivo Karlovačko.

Víno

K dobrému jídlu se hodí i dobré víno. V Chorvatsku se k jídlu víno ředí vodou, minerálkou či sodovkou. Červené víno a voda = 'Bevandu', bílé víno a minerálka = 'Gemišt'. Naleznete zde mnoho druhů kvalitních vín, jak červené, tak bílé. Podle kvality se dalmatská vína rozdělují na 3 základní kategorie: 'stolno vino' (stolní), 'kvalitetno vino' (odpovídá našemu jakostnímu vínu) a ''vrhunsko vino' (odpovídá našemu vínu s přívlastkem).
Nejznámnější červená vína jsou: Babič (Primoštěn a Šibenik), Dingač (Pelješac), Plavac (Murvica a Bol na Brači) a Postup (Pelješac).
Bílá vína: Malvazija (Dubrovník), Pošip (Brna na Korčule), Rukavac (Korčula), Vugava (Vis) a Zlatni plavac (Hvar).

Pršut

Pršut (sušená šunka), kterou do Chorvatska přivezli Benátčany, je stejně tak jako naše (česká) vepřová šunka z vepřové kýty. Pršut je opravdová delikatesa, která se podává při každém setkání s přáteli či oslavě. Jeho cena převyšuje 50 Kč/100 g. Každý druh pršutu je vyráběn určitým způsobem, a proto pak mají pršuty z různých oblastí (regionů) svou typickou chuť, vůni a barvu. Pokud jste tuto dobrotu ještě nikdy neochutnali, dejte si ji při Vaší další návštěvě Chorvatska - můžeme ji vřele doporučit.

Pašticada aneb česká svíčková

Jedno z nejoblíbenějších chorvatských jídel je jednoznačně Pašticada. Je to taková česká svíčková, ale pašticada je trochu nasládlá a kyselá zároveň. Kyselá je po vinném octu, do kterého se se směsí koření na noc nakládá. Základem je hovězí maso, které se špikuje slaninou a mrkví. Ingredience omáčky se liší dle regionu, někde přidávají červené víno, rezertní víno Prošek, a nebo sušené švestky, které prý přidají zvláštní chuť. Pašticada je podávána s noky a je to opravdu delikatesa (na lodi se servíruje vždy v pátek). Jelikož se do této omáčky nepřidává smetana, jedná se o daleko lehčí a lépe stravitelnější jídlo než naše svíčková.

Čevapčiči, pljeskavice a ražniči

Jedná se o srbské národní pokrmy, které si Chorvati oblíbili a dnes je de facto považují za své vlastní. V případě čevapčiči a pleskavice se jedná o rozemleté jehněčí a hovězí maso. Do čevapčiči se přidává pouze sůl a pepř a je podáváno ve formě válečků. Oproti tomu do pljeskavice se navíc přidavá mletá paprika a najemno nakrájená cibule a je podávána ve formě placek. Ražniči je trochu jiné, jedná se o vepřové kousky na jehlici. Všechny tyto pokrmy jsou připravované na rožni a podávané s čerstvou cibulí a ajvarem (blagi-nepálivý a ljuti-pálivý). Ajvar je používán jako příloha k masům i jako základ do různých omáček či polívek. Jedná se o povařenou zeleninu (většinou červená paprika, lilek, česnek a chilli). Mješeno meso je možné si dát v každé chorvatské restauraci a jedná se o velký 'tác' plný čevapčiči, pljeskavice a grilované klobásy.

Ryby a plody moře

Ryby se v Chorvatsku připravuji na 3 způsoby. První způsob je vaření. Tento způsob je u nás Čechů nejméně oblíbený. Vařená ryba (na lešo) je připravována ve vodě s česnekem, kořením, petrželkou apod. Dalším způsobem je dušení (na brudet), např. s rajčaty, bylinkami či kořením. Poslední možnost je příprava na roštu (na gradelama).
Plody moře jsou různí mořští živočichové (chobotnice, kraby, raci a mořští plži). Jednou z největších pochoutek, kterou si můžete v chorvatské restauraci dát, je tzv.: chobotnica pod pekom, tj. chobotnice, která se peče se směsí zeleniny a brambor pod železným poklopem zahrnutým rozžhaveným uhlím. Mimo chobotnice si v Chorvatsku můžete dát další plody moře (ústřice, olihně, humra, langustu nebo sépii).

Zdroj: chorvatsko.cz

Kontakty:
AGM TRAVEL spol. s r.o.
Cestovní kancelář
Severozápadní IV. 382/45,141 00 Praha 4
agmtravel@agmtravel.cz

+420 272 761 820
+420 602 611 566
+420 728 484 253